سوختگی دست کودک با اتو
سوختگی دست کودک با اتو

درمان سوختگی با اتو

اتو چیست؟
سوختگی با اتو چیست؟
چه کارهایی انجام دهیم که با اتو نسازیم؟
اتو برای چه کسانی خطرناک است؟
هنگامی که با اتو سوختیم چه اقداماتی انجام دهیم؟

سوختگی با اتو در بچه شش ماهه
سوختگی با اتو در بچه شش ماهه

با خواندن مقاله زیر به جواب تمام سوالات خود برسید.

اتو دستگاهی است که از آن برای صاف کردن و آهار دادن چین و چروک لباس ، پارچه ، پرده و غیره استفاده می‌شود. در زمانی نه چندان دور (حدود سی سال پیش) از اتوی زغالی استفاده می‌شد. ولی با توجه به ایجاد گاز سمی از این اتو و رشد و پیشرفت صنعت برق ، اتوی زغالی کنار گذاشته شد و جای آن را اتوی برقی گرفت. اتو را نباید روی لباس ، مخصوصا لباس پشمی کشید. بلکه باید آن را به آرامی روی لباس فشار داد. به همین جهت در ساختمان اتوهای معمولی وزنه‌ای جهت سنگین شدن اتو تعبیه می‌کنند.

سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

اتوی معمولی برای صاف کردن و فرم داخل پارچه‌های پنبه‌ای و کتانی مناسبتر است و برای پارچه های پشمی که نیاز به اعمال فشار بیشتری دارد اتوهای بخار مناسبتر است. بخار ایجاد شده در داخل اتوی بخار سبب می شود که پارچه بهتر صاف شود و دیگر لازم نیست که برای ایجاد فشار بیشتر اتو به پارچه ، وزنه یا کفه سنگین‌تر استفاده شود از این رو اتوهای بخار سبکتر است اتو بخار همچنین از ایجاد سوختن احتمالی پارچه جلوگیری می کند. امروزه اتوها را طوری می سازند که بتوان از آن هم به عنوان اتوی خشک و هم به صورت اتوی بخار استفاده کرد.

سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

اتوی خشک یا معمولی
اتوی خشک برای اتو کردن پارچه‌های غیر پشمی مناسبتر است. این نوع اتو در مدلها و طرح‌های مختلف به بازار عرضه می‌شود. از مزایای اتوی خشک ساختمان ساده‌تر ، قیمت ارزان ، تعمیر و بکارگیری راحت‌تر آن است.
مشخصات فنی اتوی خشک
• ولتاژ اسمی:۲۲۰ ولت
• توان اسمی:۱۰۰۰ وات
• وزن :۲٫۷۰ کیلوگرم
• کنترل درجه حرارت: ۸۵ تا ۲۱۰ درجه سانتیگراد

سوختگی درجه سه 3
سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

مشخصات اتوی بخار:

توی‌بخار با توجه به به‌کارگیری نیروی بخار سبک‌تر است و هم‌چنین از ایجاد سوختن احتمالی پارچه جلوگیری می‌کند.برای ایجاد فشار بیشتر اتو به پارچه‌های پشمی بایستی وزنه یا کفه سنگین‌تر استفاده شود ازاین‌رو اتوهای بخار طراحی شد برخی از اتوهای بخار کف استیل دارنده متأسفانه کف استیل سبب می‌شود پارچه‌ای که اتو می‌کنید مخصوصاً اگر مشکی باشد برق بیفتد. ازاین‌رو به‌مرور جنس کفه دچار تغییر شده و نمونه‌های جدیدی عرضه شدند .
اما ویژگی‌های اتوهای بخار کمی متفاوت‌تر از اتوهای معمولی هست به‌گونه‌ای که این مد‌ل‌ها دارای ولتاژ ۲۲۰ ولت و با توان حداقل ۱۸۰۰ وات و حداکثر ۲۶۰۰ وات طراحی‌شده‌اند. طول سیم این سری اتوها حداکثر ۲.۳ متر و مخزن آب آن‌ها حدود ۳۰۰ میلی‌لیتر است. کف این اتوها از جنس تفلون یا سرامیک و در مدل‌های ارزان‌تر استیل بوده و همراه با روزنه‌های ریزودرشت که تا نوک اتو را تحت پوشش قرار می‌دهد ساخته‌شده‌اند.
• ولتاژ اسمی : ۲۲۰ ولت
• توان اسمی : ۱۱۰۰ وات
• وزن : ۱٫۷۱۰ کیلوگرم
• طول سیم رابط : ۲٫۴۳ متر
• ظرفیت مخزن آب : ۲۰۰ سانتیمتر مکعب
• دامنه کنترل درجه حرارت : ۸۰ الی ۲۰۰ درجه سانتیگراد
تا این جا کمی با اتو اشنا شدیم.حال با یکدیگر به خطرات اتو برای انسان ها می پردازیم.
دمای اتو تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد بالا می رود.این می تواند خطر بالقوه برای کودکان و اطفال و همچنین سالمندان باشد.حالا در زیر به چگونگی سوختن با اتو در کودکان می پردازیم.

سوختگی با اتو در اطفال و سالمندان

توجه داشته باشید که کودکان بین ۱ تا ۴ ساله به دلیل فعالیت بیشتر و کنجکاوی در محیط خانه بیشتر در خطر اسیب سوختگی به خصوص در محیط اشپزخانه هستند.بیشتر سوانح برای کودکان در محیط اشپزخانه رخ می دهد.

سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

حدود ۷۵ درصد ار سوختگی هایی که با اتو اتفاق می افتد توسط لمس مستقیم کف اتو توسط کودک می باشد.
همان طور که در بالا اشاره کردیم اگر کودکی دارید که سینه خیز راه می رود از قرار دادن اتو به صورت عمودی یا ایستاده خودداری کنید.چون این مورد باعث برانگیختن کنجکاوی در کودک شده و بلافاصله کودک اقدام به لمس ان نموده و بلافاصله سوختگی رخ می دهد.حال اگر همین کودک اتو را بر روی دست خود بیاندازد امکان دارد سوختگی با عمق بیشتر برای وی رخ دهد.اگر در حال اتو در محیط خانه هستید حتی الامکان سعی کنید کودک را از محلی که اقدام به اتو کردن می کنید دور نمایید.

سوختگی با اسید و باز (مواد شیمیایی)
سوختگی با اتو در پسر بچه چهار ساله
سوختگی با اتو در پسر بچه چهار ساله

اگر از میز اتو استفاده می کنید از محافظ اتو استفاده نمایید و به هیچ عنوان اتو را به صورت عمودی بر روی میز اتو قرار ندهید.بارها مشاهده شده است که والدین اتو را بر روی میز اتو قرار می دهند و سپس میز اتو را ترک می کنند و کودک خود را رها می کنند.کودک به میز اتو اویزان می شود و یا سیم اتو را می کشد و اتو یا بر روی کودک سقوط می کند یا بر روی زمین می افتد و کودک با لمس بدنه اتو دچار سوختگی با اتو می شود.
نکته بسیار مهم دیگر سوختگی با برق در هنگام استفاده از اتو می باشد.

در نمودار بالا کاملا مشخص است که سوختگی در قسمت کف دست و سپس پشت دست و اندام های تحتانی بیش تر از سایر قسمت ها دچار سوختگی با اتو شده است.این نشان می دهد که در سنین پایین بچه ها با لمس به ماهیت اشیا پی می برند.بنابر این بچه ها را با وسایل برقی و وسایل داغ تنها نگذارید.
برای امتحان هم که شده است یک اتوی سرد را جلوی کودک به صورت عمودی قرار دهید.کودک تا به ان دست نزند نمی تواند درکی از وسیله جلوی خود داشته باشد.

سوختگی کف دست با اتو
سوختگی کف دست با اتو

مطالعات نشان داده است که بیشترین سوختگی با اتو در کودکان زیر ۴ سال اتفاق می افتد.شاید از خود بپرسید چرا؟
به دلیل اینکه کودک بسیار متحرک و کنجکاو است و دوست دارد نسبت به اشیا پیرامون خود تجربه کسب کند.بهترین تجربه برای کودک در این سن لمس است.
نکته بسیار مهم دیگر سوختگی با برق در هنگام استفاده از اتو می باشد.
یادمان نرود یکی دیگر از سوختگی هایی که برای کودکان در اتو اتفاق می افتد سوختگی با برق است.والدین گرامی هنگامی که از اتو استفاده نمی کنید ان را از پریز برق جدا نمایید.بارها مشاهده شده است که اتوی متصل به برق را کودک دیده است و با فرو بردن سیم اتوی متصل به برق و و جویدن سیم ان دچار سوختگی با الکتریسیته در ناحیه دهان و لب ها شده است.
یا به دلیل عدم کارکرد درست اتو و داشتن اتصالی در خود وسیله کودک با لمس ان دچار برق گرفتگی شده است.
بسیار بسیار مراقب باشید.
نکته دیگر اینکه بارها مشاهده شده است که سالمندان در حین کار با اتو و بی احتیاطی دچار سوختگی با اتو شده اند.دلایل سوختگی با اتو در سالمندان به شرح زیر است

  •  عدم توانایی تنظیم روی درجه مورد نظر و زیاد شدن بیش از حد اتو و لمس ان با دست جهت مطمین شدن داغی اتو
  •  سوزاندن دست در حین اتو به دلیل حواس پرتی
  •  افتادن اتو از روی میز اتو بر روی پا و سوختگی پا
  •  استفاده از دکمه های اشتباه در اتو بخار به عنوان مثال جهت پاشیدن اب دکمه فشار بخار را زده و دست خود را به اشتباه می سوازند.
اگزودا زخم چیست؟
سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

حتما از پایه هایی که اتو رابر روی ان قرار می دهند تا بدنه انو سرد شود را تهیه کنید تا کودک شما دچار اسیب سوختگی نشود.در هنگام سوختگی با اتو به خصوص در کودکان به دلیل نازک بودن پوست بلافاصله دست را به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه زیر اب نگاه دارید.این کار باعث سرد شدن و عدم تشکیل تاول می شود.

  • بلافاصله از داروخانه چند عدد گاز وازلین و گاز استریل تهیه کنید.
  • محل سوختگی را پس از شست و شو خشک کنید و چند عدد گاز وازلین بر روی ان ها قرار دهید و سپس با چند گاز خشک ان را ببندید.به هیچ
  • عنوان هیچ گونه پماد روی زخم نمالید.
  • از دادن دارو و انتی بیوتیک خوراکی خودداری کنید.
  • از خوددرمانی و توصیه های عمه و خاله و دیگر بستگان به صورت جدی پرهیز کنید و به هیچ عنوان از افراد غیر متخصص در سوختگی کمک نگیرید.
  • به هیچ عنوان روی سوختگی ارد یا روغن یا خمیر دندان و یا سیب زمینی قرار ندهید.
  • از درمان سوختگی کودک توسط افراد متفرقه خودداری نمایید.
  • به نزدیک ترین مرکز درمانی سوختگی مراجعه نمایید.
سوختگی با اتو
سوختگی با اتو

یا با شماره اورژانس سوختگی ۲۴ ساعته مرکز زخم و سوختگی التیام تماس برقرار نمایید تا شما را راهنمایی کنیم.

کلینیک زخم التیام با این که در تهران و سطح استان تهران مشغول به فعالیت است ولی به صورت تلفنی به سایر استان های دیگر در زمینه زخم و سوختگی مشاوره تلفنی رایگان ارایه می دهد.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و برای درمان در منزل اعم از انواع زخم سوختگی زخم بستر از بین بردن جای زخم با لیزر و دیگر خدمات پرستاری همچون تزریقات سرم تراپی با ما تماس بگیرید

۰۹۱۲۰۴۰۵۲۰۷

شهرابادی

سوختگی با اسید

مراحل بهبود زخم

پماد سیلور

سوختگی با الکل

سوختگی با جسم داغ

منابع

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3978587

https://www.tdm.ir

http://daneshnameh.roshd.ir

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید