زخم شریانی خشک روی ساق پا
زخم شریانی خشک روی ساق پا

زخم شریانی درمان تشخیص

زخم به راحتی با پاره شدن پوست همراه است که به هوا و باکتری اجازه می دهد وارد بافت زیرین شوند. این معمولاً در اثر آسیب دیدگی ایجاد می شود ، اغلب آسیب جزئی که باعث گسسته شدن پوست می شود.

در بیشتر افراد ، این آسیب در طی یک یا دو هفته بدون مشکل بهبود می یابد. با این حال، هنگامی که یک مشکل اساسی وجود دارد پوست بهبود نمی یابد و منطقه آسیب دیده می تواند از نظر وسعت و اندازه افزایش یابد.ما به این زخم واژه مزمن را اطلاق می کنیم و می گوییم این یک زخم مزمن است. اگر دلیل ترمیم نشدن زخم ، گردش خون ضعیف ناشی از انسداد عروق در پا باشد، (تصلب شرایین) ما آن را یک زخم مصنوعی (ARTERIAL ULCER) می نامیم.

زخم های شریانی اغلب بسیار دردناک هستند ، آنها اغلب در پا، اطراف مچ پا، گاهی اوقات ساق پا هستند. درد ناشی از آنها می تواند در شب شدیدتر باشد و بیماران برای رهایی از این درد شب ، پای خود را از رختخواب یا لبه تخت آویزان می کنند یا روی صندلی می خوابند. آنها مستعد ابتلا به عفونت هستند ، بنابراین اغلب به آنتی بیوتیک نیاز است ، اما درمان عفونت به تنهایی باعث بهبودی زخم در بیشتر موارد نمی شود.

زخم شریانی به خشک بودن بستر زخم دقت کنید.
زخم شریانی به خشک بودن بستر زخم دقت کنید.

برای بسیاری از این زخم های غیر التیام دهنده و دردناک، برای بهبود خونرسانی به زخم، درمان فوری لازم است. با گردش خون بهتر، درد به سرعت کم می شود و زخم بهبود می یابد.

بسیاری از پانسمان ها برای کمک به بهبود زخم های پا و تمیزشدن بستر زخم  و محافظت شدن آنها وجود دارد. برخی از آنها به منظور کاهش ترشحات، استفاده می شود و برخی از آنها سعی می کنند به بافت قدیمی یا مرده کمک کنند تا بافت سالم پس از پاکسازی شروع شود. اگرچه نوع پانسمان می تواند مفید باشد ، اما در زخم های شریانی مهم است که فرصت بهبود خون رسانی را در صورت امکان به جریان بیندازیم. این ازهر تغییر پانسمان برای زخم شریانی موثرتر خواهد بود.در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.

درمان زگیل تناسلی

به عنوان کثال یک تکنیک جراحی برای بهبود خونرسانی به زخم غالباً از آنژیوپلاستی یا جراحی برای رفع انسداد شریان پا (اندارترکتومی) یا عمل بای پس برای قرار دادن مسیر جدیدی برای جریان خون در پا استفاده می شود.

برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

زخم شریانی با ظاهر خشک و لبه های منظم
زخم شریانی با ظاهر خشک و لبه های منظم

زخم شریانی چیست؟

زخم های شریانی که به آن زخم های ایسکمیک نیز گفته می شود، در اثر پرفیوژن ضعیف (رساندن خون غنی از مواد مغذی) به اندام تحتانی ایجاد می شود. سپس پوست و بافتهای موجود در آن از اکسیژن محروم شده و باعث از بین رفتن این بافتها و ایجاد ناحیه ای به صورت زخم باز می شوند. علاوه بر این ، کمبود خون رسانی می تواند باعث عدم بهبودی خراش های جزئی یا بریدگی شود و در نهایت به زخم تبدیل شود.

شریان ها وظیفه حمل خون غنی از مواد مغذی و اکسیژن به بافت های مختلف بدن را دارند. ایسکمی، که به طور کلی به محدودیت در خونرسانی اشاره دارد، وقتی ناشی از تنگی عروق یا آسیب به رگهای خونی کوچک در اندام ها باشد، می تواند منجر به زخم شریانی شود. کاهش جریان خون سپس منجر به نکروز بافت و یا زخم می شود.

زخم عروقی از نظر شریانی به کم بودن ترشحات و عمیق بودن زخم نگاه کنید.
زخم عروقی از نظر شریانی به کم بودن ترشحات و عمیق بودن زخم نگاه کنید.

علائم زخم های شریانی چیست؟

زخم های شریانی با یک ظاهر دایره ای یا منگنه مانند، معمولاً به شکل گرد، با حاشیه های زخم منظم کاملاً مشخص می شوند. زخم های شریانی غالباً در بین نوک انگشتان و یا روی آن، روی پاشنه پا، روی مچ پا قسمت خارجی یا جایی که فشار ناشی از راه رفتن یا کفش وجود دارد دیده می شود.

خود زخم ها از نظر مشخصه عمیق هستند و اغلب تا تاندون های زیرین بافت کشیده می شوند و غالباً هیچ نشانه ای از رشد بافت جدید مشاهده نمی شود. قاعده زخم به طور معمول خونریزی نمی کند و به رنگ زرد ، قهوه ای ، خاکستری یا سیاه است.

چسب زخم بستر چیست؟

غالباً اندام در اثر لمس سرد یا بی حس، احساس می شود، و اندام، نبض قابل تشخیص ولی بسیار ضعیف دارد. پوست و ناخن های اندام نیز آتروفیک به نظر می رسند، ریزش مو در اندام آسیب دیده وجود دارد، در حالی که ظاهری براق ، نازک ، خشک و کشیده به خود می گیرد. بعلاوه ، ممکن است رنگ پایه اندام هنگام آویزان شدن قرمز و در حالت بالا آمدن کمرنگ شود.

زخم عروقی روی ساق پا...به ظاهر خشک زخم و لبه های منظم زخم توجه داشته باشید
زخم عروقی روی ساق پا…به ظاهر خشک زخم و لبه های منظم زخم توجه داشته باشید

یک علامت اضافی از زخم شریانی ، تأخیر در بازگشت مویرگ در اندام آسیب دیده است.

چه عواملی باعث زخم شریانی می شوند؟

زخم های شریانی ناشی از نارسایی شریانی است. یعنی انتقال ناکافی اکسیژن و خون غنی از مواد مغذی به بافتها به انداازه کافی وجود ندارد.

نارسایی شریانی در اثر فشار خون بالا و تنگی عروق به دلیل تصلب شرایین ایجاد می شود. تصلب شرایین به دلیل رسوب لیپیدهای در گردش در نقاط دیواره عروق آسیب دیده در نتیجه اثرات سیگار کشیدن و فشار خون بالا است. این رسوبات تا حدی شریان را مسدود می کنند و در نتیجه جریان خون در بافت ها کاهش می یابد.

اغلب اوقات ، یک زخم شریانی به دنبال یک آسیب جزئی ایجاد می شود که به دلیل خون رسانی ضعیف به زخم، بهبود نمی یابد.

در بیماری شدید شریانی ، مرگ خود به خود سلول ممکن است باعث تجزیه پوست بدون آسیب دیدگی شود.

زخم شریانی ، به ظاهر زرد زخم دقت لازم را داشته باشید
زخم شریانی ، به ظاهر زرد زخم دقت لازم را داشته باشید

متناوباً ، رسوبات کلسترول پوشیده از دیواره رگهای خونی ممکن است تجزیه شود و در رگهای کوچکتر پایین دست مستقر شود و باعث انسداد ناگهانی و کامل جریان خون شود. این فرآیند انسداد آمبولیک نامیده می شود.

این زخم ها بخصوص هنگام ورزش، استراحت یا شب هنگام بسیار دردناک هستند. یک منبع متداول تسکین موقتی این درد آویختن پاهای آسیب دیده از لبه تخت است که باعث می شود نیروی جاذبه به جریان خون در ناحیه زخم کمک کند.

درمان درماتیت چیست؟

زخمهای شریانی از این نظر قابل تشخیص هستند که زخمهای وریدی با قرمزی و ورم (تورم) در محل زخم مشخص می شوند و ممکن است بدون درد باشد.اما زخم های شریانی کاملا برعکس است.

ظاهر زرد زخم و بافت قرمز به ما می کوید که این زخم شریانی است.
ظاهر زرد زخم و بافت قرمز به ما می کوید که این زخم شریانی است.

علت شناسی زخم شریانی

شایع ترین علل زخم شریانی عبارتند از:

  • محدودیت در رگهای خونی به دلیل بیماری عروق محیطی
  • نارسایی مزمن عروقی
  • واسکولیت (آسیب التهابی عروق خونی)
  • دیابت شیرین
  • نارسایی کلیه
  • فشار خون بالا
  • تصلب شرایین (ضخیم شدن عروق ، به دلیل تجمع مواد چربی)
  • ضربه
  • تحرک محدود مفصل
  • افزایش سن

عوامل خطر ناشی از زخم شریانی چیست؟

تعدادی از عوامل خطر ممکن است در ایجاد زخم شریانی از جمله موارد و بیماری های زیر موثر باشد:

  • دیابت شیرین
  • بدشکلی پا و تشکیل پینه و در نتیجه ایجاد کانون های فشار بالا
  • کفش بی کیفیت که به طور ناکافی در برابر فشار زیاد و برش محافظت می کند
  • چاقی
  • عدم احساس محافظتی به دلیل نوروپاتی محیطی
  • تحرک محدود مفصل
شروع زخم در یک بیمار با نارسایی در اندام تحتانی
شروع زخم در یک بیمار با نارسایی در اندام تحتانی

عوارض زخم های شریانی چیست؟

اگر زخم های شریانی درمان نشوند ، می توانند منجر به عوارض جدی از جمله عفونت ، نکروز بافتی و در موارد شدید قطع اندام آسیب دیده شوند.

 تشخیص در زخم های شریانی

  • اندازه گیری اکسیژن از راه پوست
  • شاخص ABI
  • ارتریوگرافی شریانی
  • آزمون Buerger
  • مطالعات داپلر شریانی

درمان زخم های شریانی

اقدامات احتیاطی زیر می تواند به حداقل رساندن خطر ایجاد زخم های شریانی در بیماران در معرض خطر و به حداقل رساندن عوارض در بیمارانی که علائم خود را نشان می دهند کمک کند:

  • هر روز پا (به خصوص بین انگشتان پا) و پا را از نظر تغییر رنگ غیرمعمول یا ایجاد زخم معاینه کنید.
  • سیگار کشیدن را ترک کنید. سیگار کشیدن می تواند رگ ها را سخت یا مسدود کند و منجر به پرفیوژن نامناسب به اندام های انتهایی شود.
  • سطح فشار خون ، کلسترول ، تری گلیسیرید و گلوکز را کنترل کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که کفش به درستی نصب شده است تا از مالش یا فشار جلوگیری شود. از پوشیدن جوراب های انقباضی خودداری کنید.
  • از نشستن روی پا در حالت نشسته خودداری کنید.این بدان معناست که به هیچ عنوان چهار زانو روی زمین نشینید.
  • از نشستن و ایستادن به مدت طولانی خودداری کنید.
  • از قرار گرفتن در دمای سرد خودداری کنید.
  • از پاهای خود  در برابر آسیب و عفونت محافظت کنید.
  • هرچقدر که در توانتان است، ورزش کنید.
مراقبت از زخم جراحی | مراحل ترمیم زخم | ترشحات زخم

هدف اصلی در درمان زخم شریانی

هدف اصلی از درمان زخم های شریانی افزایش گردش خون در ناحیه ، از طریق جراحی یا پزشکی است. گزینه های جراحی از رگاسکولاریزاسیون به منظور بازگرداندن جریان طبیعی خون تا قطع عضو و توانبخشی در بیمارانی است که قابل جراحی مجدد نیستند.

همانطور که برای اقدامات غیر جراحی ، اصلاح عوامل موثر می تواند پیشرفت ایسکمی موضعی را کند یا متوقف کند. علاوه بر این بانداژها  و پمپ هایی برای تقویت پرفیوژن به اندام آسیب دیده وجود دارد.

زخم های شریانی در یک بیمار مبتلا به PAD2
زخم های شریانی در یک بیمار مبتلا به PAD2

زخم های ایسکمیک از نظر زخم های شدید دیگر این تفاوت را دارد که که محیط زخم باید تا حد ممکن خشک باشد تا خطر عفونت را کاهش دهد. استفاده از ید کادکسومر در اطراف حاشیه زخم به دلیل خاصیت جذب آن یک گزینه است. این پلیمر ترشحات و ذرات معلق را از روی زخم بیرون می کشد ، سپس وقتی مرطوب است ید آزاد می کند ، هدف دوگانه پاکسازی زخم و مبارزه با باکتری ها در محل زخم است. پمادهای موضعی آنتی بیوتیک مانند باسی تراسین و آنتی بیوتیک سه گانه باید کم مصرف شوند زیرا در واقع برای سلول ها سمی هستند.

ویژگی های بالینی زخم های شریانی چیست؟

ویژگی های متمایز زخم های شریانی عبارتند از:

  1. در پایین ساق پا و بالای پا یا انگشتان قرار دارد
  2. تمایل به دردناک بودن ، به خصوص در شب در ان ها وجود دارد.
  3. شکلی متقارن با حاشیه های کاملاً مشخص ، که اغلب به عنوان “ظاهر منگنه مانند ” توصیف می شود
  4. حداقل خونریزی هنگام لمس یا ضربه را  دارند.
  5. پوست اطراف آن خنک ، کمرنگ یا مایل به آبی که براق به نظر می رسد.
  6. ریزش موی پا
  7. نبض های مچ پا ضعیف یا اصلا حس نمی شود.
زخم های شریانی در یک بیمار مبتلا به PAD
زخم های شریانی در یک بیمار مبتلا به PAD

علائم دیگر نارسایی شریانی نیز ممکن است وجود داشته باشد ، مانند:

  • گرفتگی درد در باسن و پشت پاها در حین ورزش ، با استراحت (لخته شدن متناوب) تسکین می یابد. این امر به دلیل تأمین ناکافی اکسیژن برای پاسخگویی به نیازهای بیشتر ورزش عضله است
  • سوزش درد یا پا در حالت استراحت ، که با پایین آوردن پا برطرف می شود و با بالا بردن آن بیشتر می شود.
افلودینگ زخم

چگونه زخم های شریانی تشخیص داده می شوند؟

با تهیه شرح حال کامل بیمار و معاینه دقیق ، علت اصلی زخم پا تشخیص داده می شود. آزمایشات کنار تخت شامل:

زمان پر شدن مویرگی

این مدت زمانی است که رگهای خونی کوچک در سطح پوست (به عنوان مثال در انگشتان پا) بعد از فشرده شدن پر از خون می شوند. مدت زمان طولانی دوباره پر شدن مویرگی ممکن است نشان دهنده نارسایی شریانی در بیمار مبتلا به زخم اندام تحتانی باشد ، اما این یک علامت غیر اختصاصی است.

ازمایش Buerger

به این معنی است که بیمار باید صاف دراز بکشد و پا را به مدت 1 دقیقه 45 درجه بالاتر از سطح افقی بلند کند. یک آزمایش مثبت که نشان دهنده بیماری شریانی است ، با کم رنگ شدن پای بیمار هنگام بالا آمدن و متعاقباً پایین آمدن در زیر تخت ، قرمز روشن می شود.

شاخص فشار خون مچ پا (ABPI)

این جایی است که از یک پروب داپلر برای اندازه گیری فشار خون در مچ پا و بازو استفاده می شود. اگر نسبت این دو مقدار 9/0 < باشد ، بیماری شریانی احتمال دارد. مقدار 0.5 ≤ نشان دهنده بیماری شدید است.

اکسی متری از طریق پوست

این اندازه گیری میزان اکسیژن پوست در اطراف زخم است. اندازه گیری <40 میلی متر جیوه نشانگر نارسایی عروقی و <20 میلی متر جیوه نشانگر نارسایی شدید است.

تشخیص افتراقی زخم شریانی

تشخیص افتراقی زخم پا شامل بیماری وریدی ، دیابت ، آسیب فشار ، سرطان پوست و دلایل نادر ، مانند واسکولیت و پیودرما گانگرنوزوم است.

زخم شریانی روی مالئوس یا قوزک خارجی پا.
زخم شریانی روی مالئوس یا قوزک خارجی پا.

درمان زخم های شریانی 

درمان زخم های شریانی شامل پرداختن به عوامل مربوط به نقص شریانی و ایجاد زخم بعدی در یک فرد است. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:

تغییر شیوه زندگی

مانند قطع سیگار و تغییر رژیم غذایی به منظور کاهش سطح چربی خون و کلسترول یا کنترل قند خون

درمان زخم واریسی چیست؟

مراقبت از زخم

تمیز و مرطوب نگه داشتن زخم با تعویض مرتب پانسمان زخم و از بین بردن فیزیکی یا شیمیایی (از بین بردن مناطق بافت مرده)

درمان عفونت زخم

لازم به ذکر است که اگرچه باکتری تقریباً در همه زخم های پا استعمار می کند ، اما آنتی بیوتیک های سیستمیک مورد نیاز نیستند مگر اینکه علائم بالینی عفونت وجود داشته باشد.

علائمی که ممکن است زخم وریدی نیاز به درمان با آنتی بیوتیک داشته باشد عبارتند از:

  • قرمزی و تورم پوست اطراف
  • افزایش گرما
  • افزایش درد
  • افزایش اندازه زخم
  • افزایش ترشحات از زخم ، به ویژه چرک
  • تب

نشان داده شده است که داروهای ضد عفونی کننده موضعی و آنتی بیوتیک های موضعی سرعت بهبود زخم را با وجود خواص ضد باکتری کاهش می دهند و توصیه نمی شوند.

مداخله جراحی در زخم های عروقی

زخم شریانی با پیوند پوست قابل ترمیم است (در جایی که یک تکه پوست نازک از محل دیگری ، معمولاً از قسمت فوقانی ران گرفته شده و روی زخم قرار می گیرد). فلپ پوست روشی جایگزین برای پوشاندن زخم است.

تجمع مجدد عروقی اندام با هدف بازگرداندن جریان خون یا با دور زدن یا آنژیوپلاستی (باز شدن) عروق باریک انجام می شود. این کار با بازیابی اکسیژن و مواد مغذی موجود در بافت ، بهبود زخم ایسکمیک را بهبود می بخشد.

زخم شریانی،به بی رنگ بودن و رنگ پریده بودن زخم نگاه کنید.
زخم شریانی،به بی رنگ بودن و رنگ پریده بودن زخم نگاه کنید.

محمدحسین شهرابادی – محقق و پزوهشگر در درمان زخم و سوختگی

چنان چه دچار زخم های عروقی هستید حتما با کارشناسان مرکز ما ارتباط برقرار کنید و از تجربیات ما استفاده کنید.ما مسیر درمان شما را به شما نشان می دهیم که با کم ترین زمان و کم ترین هزینه درمان شوید.

منابع:

Cleveland Clinic. Lower Extremity (Leg and Foot) Ulcers. Cleveland Clinic. http://my.clevelandclinic.org/heart/disorders/vascular/legfootulcer.aspx. Updated November 2010. Accessed August 22, 2019.

Gabriel A. Vascular Ulcers. Medscape Reference. http://emedicine.medscape.com/article/1298345-overview. Updated July 11, 2012. Accessed August 22, 2019.

وکیوم تراپی چیست؟ | درمان زخم با وکیوم | قیمت و طول درمان

London Health Sciences Centre. Venous Stasis & Arterial Ulcer Comparison. London Health Sciences Centre. http://www.lhsc.on.ca/Health_Professionals/Wound_Care/venous.htm. Accessed August 22, 2019.

Takahashi P. Chronic Ischemic, Venous, and Neuropathic Ulcers in Long-Term Care. Annals of Long-Term Care. http://www.annalsoflongtermcare.com/article/5980. Published September 5, 2008. Accessed August 22, 2019.

https://www.vascularsociety.org.uk/patients/conditions/12/arterial_ulcer

https://dermnetnz.org/topics/arterial-ulcer/

 

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

این پست دارای 2 نظر است

  1. محسن نقوی

    سلام آقای دکتر پدر من پای چپ زیر زانو وپای راست سه انگشت قطع شده به علت شریانی میخواستم برای بهبود هرچه سریعتر زخمها منو راهنمایی کنید ممنون میشوم

    1. محمدحسین شهرابادی

      سلام و عرض ادب
      به طور کلی درمان زخم های وریدی و شریانی بسیار سخت ولی امکان پذیر است.
      لطفا عکس زخم پاها را به شماره داخل سایت واتس اپ کنید.

دیدگاهتان را بنویسید