الایز یا فیبرینولایزین
الایز یا فیبرینولایزین

پماد فیبرینولایزین ((الایز)) چیست؟ | فیبرینولیزین

پماد فیبرینولایزین چیست؟

پماد فیبرینولایزین چه تفاوتی با پماد الایز دارد؟

پماد فیبرینولایزین چه کاربرد هایی دارد؟

موارد منع مصرف پماد فیبرینولایزین چیست؟

موارد مصرف پماد فیبرینولایزین در سوختگی چیست؟

برای رسیدن به پاسخ سوالاتتان با ما همراه باشید.

 فیبرینولایزین
فیبرینولایزین

فیبرینولایزین چیست؟

پماد فیبرینولایزین یا نام دیگر ان الایز یک پمادی است که برای دبریدمان یا زدودن بافت های مرده از سطح زخم و به خصوص در زخم های سوختگی استفاده می شود.اگر سطح زخم های شما از بافت های مرده پوشانده شده است بهترین راه تمیز کردن ان بدون درد قطعا همین پماد فیبرینولایزین یا الایز می باشد.

 

فیبرینولیزین آنزیمی است که از پلاسمای با منشاء گاو (پلاسمین) تهیه شده یا از برخی باکتری ها استخراج می شود. این ماده بصورت محلی و انحصاری به همراه آنزیم desoxyribonuclease (استخراج شده از لوزالمعده گاو) استفاده می شود. Fibrinolysin  وdesoxyribonuclease  هر دو به عنوان آنزیم های اتولایتیک عمل می کنند. این ترکیب به صورت پماد حاوی ۱ BU (واحد بیولوژیکی) فیبرینولیزین و ۶۶۶ BUs دگزوکسی ریبونوکلئاز در هر گرم در دسترس است.

الایز
الایز

فیبرینولیزین مولکولهای فیبرین را که در ترشحاتی نامطلوب روی سطح بدن انسان و یا مخاط انسان رخ می دهد ، مثلاً در زخم ها و سوختگی های سطحی ، مورد حمله قرار می دهد و آن را غیرفعال می کند ، در حالی که دگزوکسی ریبونوکلئاز ،DNA  را هدف قرار داده و از بین می برد. ترکیبی از دو آنزیم اثر هم افزایی بر نکروز اما نه بر روی بافت زنده دارد. طبق گفته سازنده ، این پماد باعث بهبودی زخم شده و روند بهبودی را تسریع می کند.

هر دو آنزیم به دلیل وزن مولکولی بسیار بالا و ساختار ماکرومولکولی آنها در گردش خون سیستمی قرار گرفته اند.

فعالیت هر دو آنزیم بعد از ۲۴ ساعت تقریباً به طور کامل از بین می رود.

 معمولاً لازم است هر ۶ تا ۸ ساعت برنامه پانسمان را تکرار کنید (تعویض پانسمان) تا زمانی که بهبودی کامل شود.

پماد زینک اکساید zinc (روی)

پماد توسط Pfizer با نام تجاری Fibrolan در کشورهای مختلف (به عنوان مثال سوئیس) به بازار عرضه می شود. در حال حاضر در ایالات متحده آمریکا تأیید نشده است.

در صورت تأیید ، بر اساس تجربیات درمانی خوب ، فیبرولن مجوز دریافت کرده است ، اما هنوز مطالعات کافی و کنترل شده ای وجود ندارد.

در گذشته ، ترکیبات با آنتی بیوتیک کلرامفنیکلول وجود داشت ، اما به دلیل اینکه کلرامفنیکل به هر نوع کاربرد منجر به کم خونی آپلاستیک و مرگ می شود ، این دارو ممنوع بود. علاوه بر این ، ترکیبات با داروی ضد ترابینولیتیک ترانگزامیک اسید از بازارهای دارویی خارج شده است.

 

نام تجاری: الایز

موارد استفاده پماد فیبرینولایزین

این دارو به از بین بردن پوست و بافت های مرده برای بهبود زخم ها، کمک می کند. از این پماد برای اثر بخشی بیشتر التیام زخم هایی مانند سوختگی ، زخم بستر، زخم های جراحی ، ختنه یا اپی زیاتومی(برشی از واژن به سمت مقعد در زنان برای زایمان راحت تر) استفاده می شود.

نحوه استفاده پماد فیبرینولایزین

این دارو فقط برای استفاده موضعی در زخم ها می باشد.برای اعمال روی پوست ، ابتدا زخم را به صورت بسیار زیاد با دقت تمیز کنید و ناحیه را به آرامی خشک کنید. یک لایه نازک از پماد بمالید و طبق توصیه ،آن ناحیه را با گاز یا باند بپوشانید. باند را ۱ تا ۳ بار در روز طبق دستورالعمل تعویض کنید.

برای اثربخشی بیشتر، زخم باید قبل از استفاده برای پماد مجددا تمیز شود. برای استفاده از واژن ، مقدار تجویز پماد را یک بار در شب به صورت مستقیم در داخل واژن قرار دهید. این کار را در مقادیر زیاد اعمال نکنید یا بیشتر ازمقدار توصیه شده استفاده نکنید. دستها را بعد از استفاده از پماد به خوبی بشویید.

پماد فیبرینولایزین
پماد فیبرینولایزین

عوارض جانبی پماد فیبرینولایزین

در صورت استفاده از دستورالعمل ، اثرات جانبی این دارو حداقل است. این دارو ممکن است به طور موقت باعث قرمزی ناحیه شود. اگر این کار ادامه پیدا کرد یا آزار دهنده شد ، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر متوجه تأثیرات دیگری که در بالا ذکر نشده است ، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

پماد کالاندولا چیست؟

موارد احتیاط پماد فیبرینولایزین 

در صورت بروز بیماری های دیگر ، آلرژی (به ویژه آلرژی دارویی) به پزشک خود بگویید. این دارو فقط در صورت نیاز به وضوح در دوران بارداری یا هنگام شیردهی استفاده می شود. در مورد خطرات و فواید آن با پزشک خود صحبت کنید.

فیبرینولایزین
فیبرینولایزین

مصرف دارو پماد فیبرینولایزین

به پزشک خود از داروهای بدون نسخه یا نسخه ای که ممکن است مصرف کنید بگویید. هیچ دارویی را بدون تأیید پزشک یا داروساز شروع و یا متوقف نکنید.

مصرف بیش از حد فیبرینولایزین

اگر به مصرف بیش از حد مشکوک شدید ، سریعاً با مرکز کنترل سم محلی یا اورژانس خود تماس بگیرید. این دارو در صورت بلع ممکن است مضر باشد.

توجه: اگر پماد در شرایطی که برای شما تجویز شده است،بهبود نیافته یا بعد از چند روز بدتر شد ، با پزشک خود مشورت کنید.

پماد الایز
پماد الایز

اگر مصرف پماد فیبرینولایزین را فراموش کردیم چه کاری انجام دهیم؟

اگر یک دوز از دست داده اید ، به محض یادآوری آن را اعمال کنید و برنامه معمول دوز مصرف خود را از سر بگیرید. برای رسیدن به نتیجه دوز را افزایش ندهید.

نگه داری پماد فیبرینولایزین

در دمای اتاق بین ۵۹ تا ۸۶ درجه فارنهایت (۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد) به دور از گرما و نور نگهداری شود. در حمام نگهداری نکنید.

دارو را از دسترس بچه ها و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

ملاحظات اختصاصی پماد فیبرینولایزین

  • پماد فیبرینولایزین که حاوی انزیم دبرید کننده به صورت خودبه خودی است باید در تماس دائم با محل مورد نظر باشد بنابراین هرگونه ضایعات خشک شده زخم قبل از مصرف دارو باید برداشته شود.
  • قبل از مصرف پماد , زخم و ناحیه مورد نظر را با سرم آب نمک , آب اکسیژنه یا آب معمولی شسته و بعد به آرامی خشک نمایید. سپس یک لایه نازک از پماد را بر روی موضع مالیده و با گاز وازلینه یا نوعی گاز نچسب بپوشانید.
  • پانسمان حداقل یکبار در روز تعویض شود.
  • قبل از استعمال مجدد دارو موضع بخوبی تمیز شود.
  • مصرف در دوران شیردهی: نواحی اطراف پستان باید قبل از شیردهی کاملا” تمیز شود
پماد آلفا چیست؟
فیبرینولایزین
فیبرینولایزین

نکات بالینی پماد فیبرینولایزین

همان طور که در موارد بالا ذکر شد از این پماد جهت تمیز کردن زخم از بافت های مرده استفاده می شود.در شکل زیر بافت های مرده از سطح زخم با پماد الایز تمیز شده اند.

برای کسب اطلاعات بیشتر و برای درمان در منزل اعم از انواع زخم سوختگی زخم بستر از بین بردن جای زخم با لیزر و دیگر خدمات پرستاری همچون تزریقات سرم تراپی با ما تماس بگیرید

۰۹۱۲۰۴۰۵۲۰۷

شهرابادی

 

انواع پماد های زخم برای سوختگی این پمادها چه کاربردی دارند؟

پماد سیلور سولفادیازین (فلامکسین)

پماد زینک اکساید

پماد مفناید چیست؟

پماد نیتروفروزان چسیت؟

پماد موپروسین ((باکتروبان))

فلوسینولون چیست؟

منابع

https://www.medicinenet.com/fibrinolysin_wdnase-topical_ointment/article.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Fibrinolysin

https://www.drugbank.ca/drugs/DB05254

https://www.drugs.com/disease-interactions/chloramphenicol-fibrinolysin-and-desoxyribonuclease-topical,elase-chloromycetin.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210763

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1529-8019.2012.01541.x

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

این پست دارای یک نظر است

  1. فقیه

    پماد فیبرینولیزین برای درمان زخم بستر بسیار موثر است

دیدگاهتان را بنویسید