کامپرشن تراپی انجام بانداژ و استفاده از استاگینت در بیمار مبتلا به بی کفایتی وریدی
کامپرشن تراپی انجام بانداژ و استفاده از استاگینت در بیمار مبتلا به بی کفایتی وریدی

کامپرشن تراپی چیست؟

زمانی که زخم یا بریدگی در ناحیه ای از بدن ایجاد می شود، اولین اقدامی که انجام می دهید، چیست؟ فشاری را به ناحیه وارد می کنید. اعمال فشار، جلوی خونریزی را می گیرد و روند لخته شدن را تسریع می بخشد و این کار برای آسیب های جدی ضروری می باشد.

با این که اعمال فشار یکی از شایع ترین اقدامات در مواجه با خونریزی از زخم است، اما برای دیگر مشکلات پزشکی نیز کاربرد دارد. اگر شما از درد ناشی از آرتریت و یا دیگر شرایط مزمن رنج می برید، کامپرشن تراپی یا بانداژ می تواند از جمله گزینه های درمان باشد که به تسکین درد کمک می کند.

در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی کامپرشن تراپی، مزایا و کابردهای آن بپردازیم.

کامپرشن تراپی

کامپرشن تراپی یا بانداژ، روندی است که در آن، فشار به طور یکنواخت به زخم و یا ناحیه دردناک اعمال می شود. این روش درمانی عمدتا به صورت استفاده از جوراب های تنگ و پوشیدن آن در تمام طول روز می باشد. نیازی به پوشیدن جوراب شب ها هنگام خواب نیست.

کامپرشن تراپی با کنترل فشار، به افزایش خونرسانی به پاها و بهبود خونرسانی به قلب کمک می کند، به علاوه این که از میزان التهاب و ورم نیز کاسته می شود. هر چه میزان خونرسانی به ناحیه درگیر بیشتر باشد، شاهد تسریع روند بهبودی و پیشگیری از لخته شدن خون در رگ ها خواهیم بود.

انواع کامپرشن تراپی

فشرده سازی پزشکی در درجات مختلف فشار، مواد و انواع و با توجه به علائم و نیازهای بیمار در دسترس می باشد. از جمله:

  • جوراب های فشرده کوتاه و یا بلند که شایع ترین نوع کامپرشن تراپی هستند.
  • کش های فشرده و یا بانداژ که مورد استفاده قرار می گیرند.

میزان فشردگی بانداژها متفاوت است و می تواند کم، متوسط و یا زیاد باشد. نوع بانداژ با توجه به شدت ورم و هم چنین میزان فشاری که باید اعمال شود، تعیین می گردد. به عنوان مثال، از بانداژها با فشردگی بالا، زمانی استفاده می شود که میزان ورم پا شدید باشد و پا بزرگ باشد.

در صورتی که زخم فعالی وجود داشته باشد، ابتدا زخم باید تمیز و سپس بانداژ گذاشته شود. بانداژهای الاستیک، کشسانی بالایی دارند و بیشترین میزان فشار را به قسمت مچ پا وارد می کنند.

بانداژ به مدت چند هفته و تا زمان برطرف شدن ورم، باقی می ماند و به دلیل خاصیت کشسانی که دارد به برطرف شدن ورم و التهاب کمک می کند.

دیگر روش ها مانند دستگاه های فشرده سازی از قبیل کفش های پوشیدنی

استفاده از جوراب های کامپرشن تراپی می تواند در درمان شرایط زیر مفید و موثر باشد:

  • کنترل لنف ادم (ورم) و درد پاها
  • کمک به ترمیم زخم
  • کنترل مشکلات رگ ها و عروق
  • پیشگیری از لخته شدن خون بعد از جراحی

کامپرشن تراپی با بانداژ می تواند به بهبود عملکرد و ریکاوری بهتر ورزشکاران کمک کند.

نوع کامپرشن تراپی با توجه به عواملی از قبیل: میزان تحرک بیمار، نیازهای ورزشی، فشار مطلوب و هم چنین میزان کمک توسط دیگر افراد برای تعویض بانداژ و یا جوراب، تعیین می شود.

جوراب بلند کامپرشن تراپی چیست؟

جوراب کامپرشن به گونه ای طراحی شده است که به کنترل ورم و ناراحتی کمک می کند، از پاها و رگ ها محافظت می کند، خونرسانی را بهبود می بخشد و میزان ورم را به حداقل می رساند. این جوراب قسمت مچ پا را پوشش می دهد و هر چه به قسمت های بالاتر پا می رسد، باریک تر می شود.

پزشک تشخیص می دهد که چه میزان فشار باید اعمال شود. از آن جایی که طول پا در افراد مختلف، متفاوت است، حتما اندازه مناسب جوراب باید قبل از آغاز درمان تعیین شود، تا جوراب بیشترین میزان اثر را داشته باشد.

آیا پوشدن جوراب کوتاه کامپرشن تراپی خطرناک است؟

در کل، اگر جوراب های کوتاه کامپرشن تراپی، به طور صحیح پوشیده شوند، ایمن هستند. اما افرادی که پوست های حساسی ندارند، نباید از این نوع جوراب استفاده کنند.

اگر جوراب چه بلند و چه کوتاه، متناسب با اندازه پا نباشد، می تواند اثرات منفی را به همراه داشته باشد و مانع خونرسانی به پاها شود.

اگر جوراب کوتاه متناسب با اندازه پا نباشد، شاهد بروز قرمزی در پاها و لبه های جوراب خواهیم بود.

جوراب دیابت چیست؟

اثرات و مزایای کامپرشن تراپی

تاثیر بر روی گردش خون و خونرسانی

کنترل فشار با استفاده از جوراب های کامپرشن، به کاهش ضخامت رگ های اصلی کمک می کند و میزان خونی که در رگ ها گردش پیدا می کند، بیشتر خواهد شد. در نتیجه، کامپرشن تراپی انتقال خون از اندام های تحتانی به سمت قلب را بهبود می بخشد و خونرسانی بهتر انجام خواهد شد.

تاثیر بر روی بافتی که درگیر ادم شده است

با کامپرشن تراپی، تبادل خونی در وضعیت متعادل قرار می گیرد، ترشح مایع در بافت ها کمتر می شود و در نهایت، از میزان ادم و ورم نیز کاسته خواهد شد.

به علاوه این که کامپرشن تراپی با کاهش سطح سیتوکین های التهابی و افزایش سطح سیتوکین های ضد التهابی، مزایایی را برای بهبود اختلالات التهابی مزمن مانند سلولیت و زخم های عروقی پا به همراه دارد.

پیشگیری و درمان رگ های واریسی

جهت رسیدن خون به قلب، دریچه هایی در رگ های موجود در پا وجود دارد که خون را در یک مسیر، به سمت قلب می فرستند. اما گاهی این دریچه ها عملکرد خوبی ندارند و خون در رگ ها انباشته می شود که نتیجه آن بروز رگ های واریسی و بروز التهاب و درد در پاها خواهد بود.

کامپرشن تراپی می تواند به کاهش ناراحتی و ورم ناشی از رگ های واریسی کمک کند. بعد از درمان واریسی، کامپرشن تراپی از بروز مجدد رگ های واریسی پیشگیری خواهد کرد.

کاهش ورم و التهاب

فشار ناشی از پوشیدن جوراب های کامپرشن تراپی، مانع ترشح مایعات از رگ های خونی کوچک در پاها می شود، در نتیجه از میزان التهاب و ورم، زمانی که فرد برای مدت زمانی در حالت ایستاده و یا نشسته قرار می گیرد، کاسته می شود. به عنوان مثال، برخی افراد، زمانی که مسافرت های طولانی مدت هوایی دارند و یا باید برای مدت زمان طولانی سرپا بایستند، از این جوراب ها استفاده می کنند.

کامپرشن تراپی هم چنین می تواند به درمان ورم کمک کند. زمانی که مایع بیش از حد در پاها وجود داشته باشد، فشرده سازی می تواند به جذب مایعات کمک کند.

ورم پاها و مچ پا، یکی از شایع ترین عوارض بارداری است و خانم های باردار می توانند جهت کاهش ورم و ناراحتی از این جوراب ها استفاده کنند.

کاهش احتمال لخته شدن خون

افرادی که برای مدت زمان طولانی در بیمارستان بستری می شوند و یا جراحی دارند، بیشتر در معرض ترومبوز رگ های وریدی خواهند بود. این حالت زمانی اتفاق می افتد که خون در رگ های عمقی لخته می شود. ترومبوز رگ های وریدی می تواند عوارض جدی را به همراه داشته باشد.

کامپرشن تراپی، احتمال لخته شدن خون را به حداقل می ساند. ممکن است نیاز باشد بیماران بعد از مرخص شدن از بیمارستان، جوراب های فشرده را تا زمان طی شدن روند ترمیم و بهیودی، بپوشند.

ترمیم زخم های پا

اولسرها، زخم های بازی هستند که بر روی پوست ایجاد می شوند و روند ترمیم و بهبود آهسته ای دارند. این زخم ها در پی:

  • دیابت
  • مشکلات وریدی
  • مشکلات کلیوی
  • بالا بودن فشار خون
  • بیماری های قلبی

ظاهر می شوند و کامپرشن تراپی، یکی از موثرترین روش ها در درمان این قبیل زخم ها می باشد. این روش درمانی به بهبود خونرسانی به ناحیه درگیر کمک می کند، به علاوه این که از میزان علائمی از قبیل درد، ورم و خارش نیز کاسته خواهد شد.

بیش از نود درصد افرادی که درگیر زخم های پا می شوند، در آینده مجدد با این مشکل روبرو خواهند شد. کامپرشن تراپی، از بروز مجدد زخم های پا پیشگیری خواهد کرد.

آیا کامپرشن تراپی به خوبی عمل می کند؟

بله. کامپرشن تراپی به بهبود کیفیت زندگی افراد با شرایط مختلف، کمک می کند. از جمله دلایل این که کامپرشن تراپی، به خوبی عمل می کند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اعمال فشار صحیح.
  2. زمان و استفاده صحیح.

حتما با پزشک در خصوص سطح مورد نیاز کامپرشن تراپی با پزشک مشورت کنید.

کامپرشن تراپی در چه مواردی توصیه نمی شود؟

در صورت وجود شرایط زیر، این روش درمانی حتما باید با مشورت پزشک انجام شود:

  • شرایط پوستی که باعث می شود پوست حساس و شکننده شود
  • زخم های باز
  • سلولیت
  • کم شدن حساسیت در ناحیه
  • نوروپاتی (آسیب عصبی) شدید
  • بیماری عروق محیطی
  • علائمی از عفونت در پاها

مزایای کامپرشن تراپی برای ورزشکاران

کامپرشن تراپی در ورزشکاران می تواند مزایایی را به همراه داشته باشد. از جمله:

  • بهبود عملکرد ورزشی
  • کاهش التهاب بعد از تمرین
  • کاهش احتمال لخته شدن خون

حتی ورزشکارانی که از جوراب های فشرده استفاده می کنند، دوره نقاهت بهتری را بعد از تمرین پشت سر خواهند گذاشت و دیگر نیازی به استفاده از کمپرس یخ نخواهد بود.

ورزشکارانی که قصد استفاده از کامپرشن تراپی دارند، باید حتما از موارد زیر اطمینان حاصل کنند:

  • مطمئن شوند که مبتلا به شرایط خاص پزشکی نیستند.
  • در خصوص مدت زمان و تعداد دفعات استفاده از این روش با پزشک مشورت کنند.

در پایان این که،

افرادی که برای مدت زمان طولانی پشت میز می نشینند و یا نوع کارشان به گونه ای است که باید ساعت ها بایستند، کامپرشن تراپی یا بانداژ می تواند به تسکین درد و ناراحتی های ایجاد شده کمک کند.

کامپرشن تراپی به معنای پوشیدن جوراب بلند با کوتاه در طول روز به غیر از شب ها هنگام خوابیدن می باشد. این جوراب ها به گونه ای طراحی شده اند که از رگ ها پشتیبانی می کنند و روند خونرسانی را بهبود می بخشند.

کامپرشن تراپی، با اعمال فشار به پاها، به بهبود خونرسانی، پیشگیری از لخته شدن خون و هم چنین کاهش ورم و التهاب در پاها کمک می کند.

افراد مبتلا به شرایطی از قبیل ترومبوز عروقی و یا لنف ادم حتما باید با پزشک مشورت داشته باشند.

https://www.healthline.com/health/what-compression-therapy-and-its-benefits-are#takeaway

https://www.sigvaris.com/en-ch/your-health/compression-therapy/what-is-compression-therapy

https://www.webmd.com/dvt/benefits-of-compression-therapy

 

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید