سوختگی با برق
سوختگی با برق

درمان سوختگی با برق (آرک) یا الکتریسیته

 

همه ما تا حدودی با سوختگی هایی جز الکتریکی اشنا هستیم. ولی در این سلسله مقالات سعی شده است به طور جامع تر به این سوختگی پرداخته شود. این مقاله از چند مقاله مرتبط به هم و پشت سر یکدیگر تشکیل شده است.برای درک بهتر سوختگی با برق لطفا تمام مقالات را به ترتیب بخوانید.

برق گرفتگی یکی از حوادث شایع در جامعه است که معمولا در اثر بی احتیاطی هنگام کاربرد وسایل الکتریکی و با حوادث محیطی اتفاق می افتد. هر ساله افراد زیادی در مراکز صنعتی بر اثر حوادث الکتریکی به ویژه جریان برق فشار قوی مجروح یا کشته میشوند.

هرگاه جریان برق با شدت کافی با بدن انسان به عنوان یک رسانا تماس برقرار نماید یا از بدن عبور کند و موجب بروز اسیب های خطرناک و حتی کشنده شود، برق گرفتگی رخ داده است. برق گرفتگی در صنعت بیشتر در نتیجه تماس بدن انسان با قسمت های تحت ولتاژ تاسیسات الکتریکی اتفاق می افتد.

سوختگی
سوختگی

با پیشرفت صنایع، موارد استفاده از برق نیز افزایش یافته است، به طوریکه طبق امارهای موجود تعداد پیشامد های ناشی از جریان برق به موازات افزایش کاربرد ان بالا رفته است. حوادث ناشی از جریان برق تقریبا ۴ درصد پیشامدهای منجر به فوت در صنایع را تشکیل می دهد.

حوادث برقی معمولا بر خلاف حوادث مکانیکی دیده نمی شوند. برای مثال یک سیم برق دار و یک سیم بی برق از نظر ظاهری تفاوتی با هم ندارند. از طرفی رفتار انسان قابل پیش بینی نیست و هر از گاهی دچار اشتباه و خطا می شود. اجسام رسانا مانند اب یا رطوبت، جریان برق را از خود عبور داده و در تماس با انسان خطر ساز می شوند.

عوامل گوناگونی مانند شدت جریان، مدت عبور جریان ازبدن،شکل،نوع و مسیر جریان در بدن در شدت اسیب برق گرفتگی موثر هستند.

حالا با هم نگاهی به زیان های ناشی از حوادث دربرق گرفتگی می اندازیم.

  • درد و رنج
  • فشارهای روحی
  • کاهش درامد و مخارج اضافی
  • از دست دادن توانایی انجام بعضی از کارها مانند فعالیت های اجتماعی ورزشی و …
  • احتمال معلول شدن و قطع عضو و از دست دادن زندگی
  • مخارج سنگین درمانی و افزایش بار مالی بر خدمات درمانی و بخش بهداشت و درمان.
  • افزایش بار هزینه موسسات بیمه ای جهت پرداخت نقص عضو یا از کارافتادگی احتمالی
  • وابستگی به جامعه و استفاده از خدمات بهزیستی
سوختگی چیست؟ سوختگی همه آن چیزی که باید بدانیم!!

خطرات برق

 

  1.  خطر اتش سوزی
  2.  خطر برق گرفتگی

خطر اتش سوزی

 

یکی دیگر از مهمترین خطرات برق ایجاد حریق می باشد که می تواند به حریق های خانمان سوز وحشتناک منجر شود که این قبیل حریق ها در انبارها، کارگاه ها، کارخانجات و منازل به وقوع می پیوندد که در  اثر گرمای ناخواسته انرژی الکتریسیته می باشد.

علل عمده ای که باعث بروز اتش سوزی دراثر جریان الکتریسیته میشوند می تواند شامل موارد زیر باشد:

بارهای بیش از حد

زمانی است که از یک رسانا بار بیش از حد کشیده شود و در سیم با بار زیاد مقاومت سیم بالا می رود و مقاومت بالا گرمای زیادی تولید می کند که منجر به اتش سوزی می شود. عامل اصلی حوادث خانگی (Over load) است.

اتصالاتی که محکم نیستند (loos connection)

یعنی مدار کاملا برقرار نشده است و دو سیم کامل به هم وصل نشده است و چون شل است جرقه می زند و حادثه می افریند.

جریان های نشت از زمین (Earth Leakages)

بخشی از جریان های برق از جایی به بیرون نشت می کند و منجر به حادثه می شود.می توان با قرار دادن قطعاتی که رله های مکانیکی یا الکتریکی(رله کنترل نشتی) نامیده می شوند،از خطرات برق گرفتگی در وسایلی مانند لباسشویی جلوگیری کرد.

اتصال کوتاه (Short Circuit)

زمانی که یک مقاومت با مصرف کننده سیم فاز درمجاورت سیم نول قرار بگیرد که این اتصالات با جرقه های شدیدی همراه است.

گرم شدن مواد قابل اشتعال

مواد قابل اشتعال در نزدیکی تجهیزات الکتریکی قرار بگیرند و گرم شده و اتش بگیرند.

خاموش کردن اتش

  • به محض بروز اتش سوزی در اثر اتصال برق یا اتش گرفتن سیم ها باید فورا جریان برق را ازکلید اصلی قطع نمود.
  • هرگز نباید روی سیم های برق اب ریخت چون علاوه بر اینکه اب هادی الکتریسیته است برای اطرافیان نیز خطرات جانی در بر دارد.
  • خاموش کردن شعله اتش حتی الامکان به وسیله ریختن شن و پاشیدن پودرهای ویژه باید صورت بگیرد.
درمان سوختگی خفیف و سطحی

حال نگاهی به چگونگی برق گرفتی و اثرات زیان بار آن می اندازیم.

زخم سوختگی
زخم سوختگی

خطر برق گرفتگی

قرار گرفتن بدن در مسیر جریان برق موجب عبور جریان برق از بدن می شود و با توجه به شدت و مدت عبور جریان الکتریسیته، برق گرفتگی به وجود می اید و ممکن است عواقب مختلفی نظیر مرگ ناشی از ایست قلبی، سوختگی داخلی و خارجی به دنبال داشته باشد. بعد از برق گرفتگی ممکن است کلیه ها از کار بیفتد یا دست ها به دلیل سوختگی داخلی قطع شوند یا به علت پرتاب شدن (به علت لرزش ناشی از برق گرفتگی ) بدن دچار تروما و به دنبال ان استخوان ها دچار شکستگی شوند.

چگونه برق گرفتگی به وجود می اید؟

از انجا که می دانیم جریان متناوب دارای دو سیم فاز و نول است البته در سیم های سه فاز، سه فاز و یک نول وجود دارد. برخلاف سیستم برق مستقیم که شامل دو قطب منفی و مثبت است، سیستم جریان متناوب دارای قطب مشخص است. برای جاری شدن الکتریسیته احتیاج به یک مسیر بسته داریم.این بدان معناست که باید در یک مسیر یک هادی،دو سر فاز و نول را به هم متصل کنند حال این هادی می تواند انسان باشد. اگر انسان مستقیما دو سر سیم های فاز و نول را لمس کند دچار برق گرفتگی می شود و اگر بین زمین و فاز قرار بگیرد باز هم دچاربرق گرفتگی می شود. این حالت به مراتب کمتر از حالت فوق است.

علت مرگ هم در زمان برق گرفتگی عبور جریان بیش از حد از بدن،از فاز به نول است و همچنین می دانیم که انسان مانند یک سیم بسته است و تمام حرکات بدن انسان (حرکات ماهیچه های قلب و ایمپالس های مغز تا دیگر حرکت ها) توسط جریان های الکتریکی که از مغز صادر می شود انجام می گیرند. حال فرض کنید که چگونه بدن باید جریان قوی برق شهری را تحمل کند. با اعمال چنین شوک الکتریکی،کلیه اندام های حرکتی به حالت انقباض درمی ایند و مغز با این شوک از کار می افتد.

درمان سوختگی با قیر
سوختگی با ارک
سوختگی با ارک
رعایت موارد ذیل از برق گرفتگی جلوگیری می کند:
  • سیم وسایل برقی باید کاملا سالم باشند.
  • هنگام وصل کردن سیم دستگاه برقی،اول انتهای سیم که به دستگاه وصل می شود در محل خود نصب گردد و بعد از ان دو شاخه به پریز برق وصل شود.
  • هنگام وصل کردن دو شاخه به پریز،بدنه سخت دوشاخه را با دو انگشت بگیرید و از تماس ان با کف دست جدا بپرهیزید.
  • هنگام بیرون کشیدن دوشاخه از پریز،اول دستگاه را خاموش نمایید و سپس دو انگشت دست چپ را در دو طرف پریز قرار دهید و با دو انگشت دست دیگر قسمت سخت دو شاخه را بگیرید و از پریز برق جدا کنید.(از کشیدن سیم جدا خودداری کنید)
  • هنگام باز کردن درب یخچال و یا استفاده از لوازم برقی در محیط آشپزخانه حتما دمپایی پلاستیکی بپوشید و از تماس همزمان هر دو دست به وسیله برقی و دیوارها جدا خودداری نمایید.
  • هنگام شست و شوی کف آشپزخانه کلیه وسایل برقی را از برق جدا نمایید و سعی کنید از پاشیدن اب به روی وسایل برقی خودداری کنید و تا زمانی که کاملا کف آشپزخانه خشک نشده از وصل مجدد برق وسیله برقی خودداری کنید.
  • برای شستن دیوارهای آشپزخانه از پاشیدن اب خودداری کنید و فقط با دستمال خیس روی دیوار بکشید و در نزدیکی پریزها و کلید ها دستمال باید فقط مرطوب باشد.
  • برای تعویض لامپ ها ابتدا کلید را روی حالت خاموش قرار دهید و با استفاده از چهار پایه سالم و مناسب به نحوی که با استقرار روی ان دست ها کاملا ازاد باشد با یک دست عایق سر پیچ (Holder) را نگه دارید و با دست دیگر لامپ را باز کنید و یا لامپ را نصب کنید.
  • اگر سیم های شبکه برق که در کوچه و خیابان ها روی پایه نصب شده اند یا پاره شده و روی زمین افتاده اند از دست زدن به ان ها خودداری کنید و موضوع را با اتفاقات برق در میان بگذارید.
  • اگر سیم های شبکه نزدیک دریچه یا پشت بام باشد و امکان دسترسی به ان ها وجود دارد از دست زدن به ان ها خودداری کنید و به اتفاقات برق اطلاع دهید.
اگزودا زخم چیست؟
سوختگی با ارک (قوس الکتریکی) در اقای ۷۰ ساله
سوختگی با ارک (قوس الکتریکی) در اقای ۷۰ ساله

دلایل برق گرفتگی

  1.  تماس با سیم برق دار
  2.  تماس به سیم نول در شرایط یکسان نبودن ولتاژ در فازهای مختلف
  3.  قرار گرفتن بدن بین نول و زمین و عبور جریان مدار از بدن
  4.  تماس با بدنه برق دار شده دستگاه ها
  5.  تخلیه بار های الکتریکی ذخیره شده در دستگاه های برقی در زمان خاموش بودن ان ها(اثر خازنی)
  6.  ایجاد اختلاف ولتاژبین دو قسمت از بدن.

یک نکته بسیار مهم این است که به هسچ عنوان تعمیرات برقی منزل خود را انجام ندهید.حتما به متخصص برق مراجعه نمایید.

یکی از همکاران تعریف می کرد که بیمار ما جهت تعمیر کولر به پشت بام رفته است و سپس دچار برق گرفتگی شده و به داخل کوچه از پشت بام پرت شده است.

لطفا به هیچ وجه به تعمیر وسایل برقی نپردازید و کار را به متخصص ان رشته ارجاع دهید.

اینجا بیشتر به مهم ترین عواملی که در ایجاد برق گرفتگی نقش دارند می پردازیم.

این موارد به ترتیب زیر است:

ولتاژ

عاملی که باعث عبور جریان برق از بدن انسان میشود و مقدار ان را تعیین می کند ولتاژ الکتریکی است که اگر این ولتاژ پایین باشد خطری برای انسان ندارد که می توان ان را به عنوان فشار الکتریکی مجاز در نظر گرفت. ولتاژمتناوب تا ۳۰ ولت بی خطر است و ولتاژ ۵۰ ولت به بالا خطرناک می باشد. بر طبق استاندارد های بین المللی فشار الکتریکی بر حسب مقدار به دسته های زیر طبقه بندی می شود.

  •  برق فشار ضعیف:۰ تا ۴۰۰ ولت
  •  برق فشار متوسط:۴۰۰ تا ۲۰۰۰۰ ولت
  •  برق فشار قوی(توزیع):۶۳۰۰۰ ولت
  • برق فشار قوی(انتقال):۲۳۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ ولت

ولتاژ زیاد موجب ایجاد قوس الکتریکی (آرک) می شود که درجه ای معادل ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ درجه سانتی گراد ایجاد می کند.

بدیهی است این درجه حرارت موجب شدیدترین تخریب روی بدن انسان می شود و حاصل ان گاهی ذغال شدن یک عضو ویا تمامی بدن است. در شرایط طبیعی جوی هر ۱۰۰۰۰ولت برق می تواند موجب یونیزه شدن تا ۳ سانتی متر هوای اطراف سیم مدار شود. لذا بدیهی است که در اطراف سیستم های انتقال برق با ولتاژ بالا خطر ایجاد قوس الکتریکی و سوختگی فوق العاده شدید وجود دارد.

درمان سوختگی ناشی از لیزر

باید حتی توجه داشت در مواردی که جریان برق قطع می شود بلافاصله نباید به مدار نزدیک شد زیرا اثر خازنی مدار می تواند با تخلیه الکتریکی موجب ایجاد قوس الکتریکی شود و صدمات جدی سوختگی به وجود بیاورد.

شدت جریان

استاندارد های متفاوتی برای جریان متناوب و مستقیم تعریف شده است.در جریان متناوب حد کشنده برای انسان ۲۵ میلی امپر است و در جریان مستقیم میزان ۵۰ میلی امپر کشنده می باشد.ولی حساسیت اندام های مختلف متفاوت است و شبکبه چشم زبان و پوست بیش ترین تاثیر در برابر شدت جریان را دارد.

اثر جریان متناوب

مقاومت بدن در مقابل جریان متناوب کمتر است وبه علت تغییر مدام جهت جریان ضربات وارده بر سیستم عصبی شدیدتر است.هنگامی که جریان متناوب در موقع برق گرفتگی از قلب عبور نماید به ماهیچه های قلب در هر ثانیه ۵۰ سیگنال قوی اعمال می شود،یعنی قلب را وادار می کند در هر ثانیه ۵۰ بار و در دقیقه حدود ۳۰۰ بار که در حدود  ۵۰برابر ضربان طبیعی قلب است فعالیت داشته باشد.چون قلب قادر به انجام چنین فعالیتی نیست شروع به لرزش و ارتعاشات ضعیف و نامطمئن می نماید که این پدیده (VF) می گویند.در این حالت قلب هیچ کار مفیدی انجام نمیدهد و بزودی از کار میافتد و سبب ایست قلبی میشود.

اثر جریان مستقیم

در جریان مستقیم،مقاومت بدن از حالت متناوب بیشتر است و از این لحاظ خطر کمتری دارد.عبور جریان مستقیم از بدن باعث انقباض عضلات شده و تکان شدیدی می دهد و یا ممکن است انسان به یک طرف پرت شود.این جریان ثابت،قلب و ریه ها را در یک حالت ثابت نگه داشته و از انبساط و انقباض ان جلوگیری نموده و قلب از کار می افتد.همچنین تنفس غیر ممکن شده و انسان دچارآپنه می شود.اگر عبور جریان مستقیم در بدن ادامه داشته باشد و قطع نگردد شروع به تجزیه خون و املاح بدن و مواد شیمیایی و نسج عضلات نموده و ان ها را فاسد میکند.

سرما زدگی | یخ زدگی

 مقاومت

از انجا که بخش اعظم بدن انسان را آب و مایعات تشکیل داده است در حالت کلی بدن انسان یک جز تقریبا رسانا محسوب می شود.ولی به خاطر مقاومتی که دارد بخشی از انرژی وارده را به حرارت تبدیل می کند.هرچه مقاومت بدن انسان بیشتر باشد بخش بیشتری از انرژی به صورت گرما هدر می رود.در نتیجه این گرما تجزیه مایعات داخل بدن است.مقاومت الکتریکی بدن انسان ثابت نیست و بر اثر عوامل فردی و شرایط محیط کار ممکن است به نسبت ۱ تا ۱۰۰ برابر تغییر کند.

مهم ترین عواملی که در تغییر مقاومت موثر است عبارتند از:

  1.  ضخامت پوست
  2.  میزان رطوبت،درجه حرارت،و مقدار نمک پوست
  3.  فشار تماس پوست با قسمت برق دار
  4.  شدت جریان برق
  5.  مسیر عبور جریان
  6.  مدت عبور جریان
  7.  نوع جریان الکتریکی
  8.  حالت جسمی و روحی فرد مانند: خستگی، تشنگی، خنده و …

علاوه بر مقاومت داخلی بدن، مسیر جریان اتصالی دارای مقاومت های دیگری نیز هست.مثل مقاومت نقاط اتصال که هر قدر سطح تماس کمتر و فشار محل تماس کمتر باشد مقاومت الکتریکی بیشتر است.رطوبت مقاومت الکتریکی را کم و خطر را افزایش می دهد.

مقاومت زمین

در خیلی از برق گرفتگی ها اتصال از طریق زمین برقرار می گردد و مقدار این جریان بستگی به وضعیت اتصال بدن با زمین و همچنین مقاومت زمین دارد.معمولا مقاومت زمین کم است،مخصوصا وقتی که زمین خیس باشد یا داخل زمین رطوبت نسبی بیشتر باشد و این خطر برق گرفتگی را بیشتر می کند.لذا در حال کار با برق باید دقت کنیم که زیر پای ما مرطوب نباشد و چوب خشک با مواد پلاستیکی که عایق خوبی هستند را زیر پایمان قرار دهیم.

در ضمن دست و بدن ما با لوله اب که با درون زمین ارتباط دارد و از این قبیل مواد تماس نداشته باشد، زیرا  در این حالت مقاومت زمین خیلی کم بوده و برق گرفتگی چند برابر می شود. از انجایی که جریان برق برای عبور از بدن ناچار است از پوست داخل و خارج شود هرگونه اقدامی که در جهت بالا بردن مقاومت محل ورود و خروج جریان صورت گیرد خطر برق گرفتگی را کاهش می دهد. دستکش و کفس برای کسی که تاسیسات برقی سر و کار دارد بسیار حایز اهمیت است.به علت اینکه دستکش و کفش باعث افزایش مقاومت در برابر عبور جریان برق می گردد.

ویتامین ها و مواد مغذی که کمک به بهبود زخم می کنند

مسیر عبور جریان

مسیر عبور جریان و هکچنین سطحی که جریان آن از بدن میگذرد می تواند نقش بسزایی در پیامدهای حادثه داشته باشد.به عنوان مثال در صورتی که مسیر جریان دست به دست باشد شدت پیامدها وخیم تر خواهد بود.در صورتی که برق گرفتگی در سر باشد علت اصلی مرگ خفگی است .احتمال مرگ بر اثر جریان برق بسته به محل ورود و خروج جریان متفاوت می باشد.

 

مسیر جریان

میزان خطر مرگ

احتمال وقوع

از سر به اندام های دیگر

خیلی زیاد(مرگ بار) خیلی کم

از یک دست به دست دیگر

زیاد

متوسط

از دست به پا خیلی زیاد

زیاد

از یک پا به یک دست کم

کم

                                         میزان خطر و احتمال وقوع ان بر حسب جریان برق

 

در مدل زیر مسیرهای احتمالی عبور جریان از بدن شخص در برق گرفتگی را مشاهده می نمایید.

 

مدل حرکت برق در بدن
مدل حرکت برق در بدن

 

تماس دست راست با برق و اتصال پاها به زمین

در این حالت جریان از طریق دست راست،شانه راست،کبد ،ران و ساق پای راست و چپ به زمین هدایت میشود و طرف نیمه راست بدن در معرض تشنج و انق نشانیباض عضلات قرار می گیرد.

تماس دست چپ با برق و اتصال پاها به زمین

در این حالت جریان از طریق دست چپ ،شانه چپ،ریه چپ،قلب،طحال به پای چپ و راست و از انجا به زمین هدایت میشود.در این حالت چون قلب در مسیر جریان برق قرار می گیرد تحت تاثیر قرار گرفته و منقبض می شود و ممکن است از کار بیفتد.بنابراین کار کردن با دست چپ خط بیشتری دارد.

اگر دودست با برق تماس پیدا کند

در این حالت جریان از طریق دو دست ،ریه ها،قلب برقرار می شود که ممکن است هم تنفس قطع گردد و هم قلب از کار باز بماند.به همین دلیل توصیه می شود که با هر دودست با سیم ها و دستگا های برقی که احتمال برق گرفتگی در ان ها بیشتر است کار نشود.

درمان سوختگی با زودپز

اتصال به سر

اتصال برق به فرق سر نیز خطرات بالایی دارد و علاوه بر ان در سیستم های عصبی اختلال ایجاد کرده و همچنین ممکن است دارای عوارض بعدی باشد.

قسمت های دیگر بدن

اگر با برق قسمتی از بدن مثل پشت دست یا بازوها اتصال پیدا کند در اثر شوکی که وارد میشود احتمال پرت شدن و دور شدن از خطر برق زیاد است و اغلب در این حالت ها انسان نجات پیدا می کند.پرت شدن از بلندی ممکن است به انسان صدمه وارد نماید.

سوختگی با ارک
سوختگی با ارک

زمان برق گرفتگی

هر چه قدر زمان عبور جریان در بدن بیشتر باشد خطر و عوارض ان بیشتر خواهد بود،به همین جهت سرعت عمل در قطع جریان و جدا کردن اتصال از بدن شخص برق گرفته،نقش حیاتی در نجات او دارد.در نخستین لحظات عبور جریان از بدن مقاومت پوست بدن انسان زیاد است ولی با عبور جریان گرما ایجاد شده و در لایه بالایی پوست که قسمت عمده پوست را دارا می باشد سوراخ های متعددی ایجاد گردیده که مقاومت پوست را سریعا کاهش می دهد.در نتیجه گسترش یافته و عوارض متعدد بعدی را شامل میشود.

 

 فرکانس

فرکانس جریان یکی از تعیین کننده ترین عوامل در شدت جریان برق گرفتگی ها می باشد که دلیل ان توانایی تحریک اعصاب در فرکانس هایی متفاوت است.به طور کلی فرکانس های بین ۵۰ تا ۶۰ هرتز فرکانس هایی هستند که باعث بیش ترین تحریک اعصاب می گردند و این شدت تحریک با کاهش و افزایش فرکانس ها به شدت تغییر می کند.

برای مثال برای احساس جریان الکتریسیته در فرکانس ۵۰ هرتز شدت جریانی در حدود ۱٫۳ میلی امپر کافی است در حالی که فرکانس های ۱۰۰۰ هرتز برای احساس برق گرفتگی و تاثیرات ان ممکن است شدتی معادل ۸۰ میلی امپر لازم است.فرکانس بالا یکی از عللی است که باعث میشود صاعقه منجر به مرگ نشود،چون هرچه فرکانس برق بالاتر رود برق از سطوح بدن بیشترعبور میکند تا درون عمق بدن.علاوه بر عوامل یاد شده پارامتر های دیگری مانند سن افراد،شرایط جوی،رطوبت بدن،خستگی و جنسیت و … می تواند بر شدت برق گرفتگی تاثیر گذارد.

عفونت در بیماران سوختگی
سوختگی با ارک
سوختگی با ارک

خطرات ناشی از برق گرفتگی در انسان

سوختگی ناشی از جریان برق و ضایعات ناشی از ان هنوز به عنوان یک معضل در جوامع مدرن امروزی مطرح است.برای کاهش عوارض و مرگ و میر ناشی از ان نیاز به اقدامات درمانی و جراحی می باشد.

سوختگی الکتریکی یکی از علت های شایع سوختگی است که با سوختگی حرارتی وجه مشترک داشته ولی تفاوت هایی نیز دارد.سوختگی الکتریکی حدود ۳ تا ۶ درصد بیماران بستری در بخش های سوختگی را به خود اختصاص می دهد.سوختگی پوست بر اثر برق گرفتگی به مراتب کمتر از سوختگی هایی مانند حرارت و مواد شیمیایی است اما چون این اسیب ها عمدتا عمیق و جدی است اهمیت ویژه ای دارد.

 

سوختگی با عبور جریان برق

سوختگی ناشی از خود جریان الکتریکی

سوختگی ناشی از جریان الکتریکی کمترین اثر را بر روی پوست ایجاد می کند گاهی تنها اسیب ها در نقطه ورود و خروج جریان یافت میشود.بیشتر اسیب ها در محل ورود جریان از گونه سوختگی درجه سه می باشد.

 سوختگی ناشی از قوس الکتریکی (آرک)

درمان زخم سوختگی
درمان زخم سوختگی

اگر انسان را به عنوان یک هادی فرض کنیم  که به یک خط ولتاژ بالا بسیار نزدیک شود ممکن است عایق هوا بین ان ها شکسته و باعث جرقه شود این عمل موجب یونیزه شدن هوا شده و مقاومت ان را پایین می اورد که این به نوبه خود باعث افزایش جریان برق در نتیجه قوس الکتریکی یا ارک میشود وباعث ایجاد جرقه شده و سطح وسیعی از پوست میسوزد.

معمولا در این جرقه ها انرژی زیادی ازاد شده و نور خیره کننده ای ساطع میشود،انچنان که فرد در معرض قوس الکتریکی جهت جلوگیری از اسیب به چشم ها دست ها خود را جلو چشمانش می گیرد که منجر به سوختگی در نواحی ارنج و مچ دست میشود.

هرساله بیش از۲۰۰۰ نفر کارگر در نتیجه قوس الکتریکی دچار جراحت شده اند در مراکزسوختگی درمانی بستری می شوند.شعله و درخشندگی سریع اتفاق می افتداما اثار جراحت سخت برای ان ها تا ماهها وسال ها می تواند باقی بماند.قوس الکتریکی تولید اشعه ماورای بنفش می کند که باعث جراحتی شدید میشود و میتواند باعث حساسیت و اسیب به چشم ها شود.مکان هایی که پتانسیل این حوادث هستند عبارتند از:

  •  تابلو های برق
  • ترانسفورماتورها
  • جدا کننده های فیوز
  • هر مکانی که احتمال خطای عملکرد تجهیزات الکتریکی در ان باشد.اپراتورها،تکنسین ها و افرادی که با تجهیزات ولتاژ قوی کار می کنند مستعد سوختگی با ارک هستند.
سوختگی چیست؟ سوختگی همه آن چیزی که باید بدانیم!!

اثرات قوس الکتریکی می تواند ویران کننده باشد.انرژی زیاد و نور شدید ان می تواند در یک ثانیه باعث سوختگی های شدید نابودی پوست و حتی بافت شود.قوس های الکتریکی می تواند لباس را سوزانده و متلاشی کند و در نتیجه باغث سوختگی های شدید شود.قربانیان در بعضی موارد نیاز به انجام پیوند پوست داشته یا باید اینکه قطع عضو شوند.

البته بسته به میزان درصد سوختگی و سن ممکن است منجر به فوت نیز شود.ارک ناشی از امپر بالا موج انفجاری با نیرویی بیش از ۱۰۰۰ پوند تولید می کند که می تواند قربانی را پرتاب کرده و در نتیجه تروما و خونریزی های داخلی و … به دنبال داشته باشد.قربانیان قوس الکتریکی ممکن است درد سخت وسوختگی شدیدی را تحمل کنند اما برای توان بخشی و برگشتن به شرایط قبلی خود مشکلاتی مانند افسردگی، معلولیت و دیگر علایم روانی را خواهند داشت.

بعضی از کارگران ممکن است پس از بهبودی دیگر قادر نباشند به کار قبلی خود بازگردند.

جراحت های ناشی از قوس الکتریکی

سوختگی های مستقیم

در فواصلی از قوس الکتریکی حرارت ان قدر هست که می تواند پوست را ذوب کند و بسوزاند که شدت این اسیب به مدت زمان و مقدار حرارت تماس بستگی دارد.مطالعات نشان داده است که حرارت بیش از ۹۰ درجه سانتی گراد به مدت یک دهم ثانیه سوختگی تمام ضخامت عمقی برجای می گذارد.

حرارت اولیه با شدت نور فاصله از قوس و زمان انفجار تعیین می گردد.هوای گرم و مواد مزاب حاصل از قوس تجهیزات الکتریکی،سبب ازهم پاشیده شدن لباس های معمولی که حتی مستقیما با قوس تماس نداشته می شود.لباس های جنس الیاف مصنوعی همچون نایلون و پلی استر ممکن است ذوب شده و به پوست بچسبند و سوختگی را تشدید کنند.

جراحت های چشم و اسیب به سیستم شنوایی

قوس الکتریکی حتی با استفاده مستمر از حفاظ چشم و عینک ممکن است اسیب جدی به چشم زده و یا موجب نابینا شدن شود. اشعه شدید ماورای بنفش ناشی از قوس الکتریکی نیز می تواند به شبکیه چشم اسیب بزند.

درمان سوختگی با قیر

اثر اشعه ماورای بنفش بر چشم همراه علایمی استفمثل اینکه تصور میشود ریگی وارد چشم شده و دید فرد تیره شده است، حس سوختگی داشته و از چشم اشک امده و حتی فرد دچار سردرد می شود. امواج ناشی از انفجار می تواند باعث اسیب جدی به چشم زده و چنان چه چشم مسلح نباشد پرتاب اشیا و قطعات ریز و برخورد ان ها با چشم منجر به حوادث جبران ناپذیری شود.

صدا و فشار زیاد ناشی از انفجار قوس الکتریکی

این عامل نیز می تواند بر شنوایی اثر بگذارد.

ج)سوختگی ناشی از شعله به دلیل اتش گرفتن پوشاک فرد

این سوختگی به دلیل اتش گرفتن البسه ناشی از دمای بالا انجام می پذیرد و گاهی جدی ترین بخش اسیب را شامل میشود.

در سوختگی الکتریکی به دنبال شواهد زیر باشید:

  • بی هوشی
  • سوختگی های عمیق همراه با ادم
  • دوده زدگی و ذغالی شدن محل های ورود و خروج
زخم
زخم

آسیب های ولتاژی

آسیب های ولتاژی معمولا بیشترین نوع سوختگی الکتریسیته است و معمولا با جریان متناوب (AC) همراه است. درجریان AC الکتریسیته ازیک سو که نقطه ورود بدن بیمار است به سوی دیگر که منبع برق است در جریان است.این جریان می تواند باعث بی نظمی در کارکرد قلب و تشنج عضلانی در دیافراگم می شود.

آسیب های جریان مسشتقیم (DC) معمولا بیشتر همراه با اصابت جرقه است. اگر چه استفاده از جریان مستقیم می تواند در محیط های صنعتی یافت شود. توجه داشته باشید آسیب جریان مستقیم در یک جهت جریان دارد.

نکات کلیدی:

شدت یک سوختگی الکتریکی توسط نوع جریان،جهت جریان مقاومت بافت،طول تماس تعیین می شود.اگر جریان از مغز قلب یا اندام های درونی بگذرد اسیب ها ویران گر خواهد بود.

 

 

جریان های الکتریکی همیشه مسیری با حداقل مقاومت را درون بدن دنبال می کنند. از نقطه تماس(ورودی زخم) به سمت زمین (خروجی زخم) می باشد.مقاومت بافت اکثرا عامل مهمی در تعیین جهت جریان و گرمای ایجاد شده است.بافت های متفاوت میزان مقاومت متفاوت تری را ارایه می دهد و هرچه مقاومت بافت بیشتر باشد گرمای ایجاد شده بیشتر است.

تفاوت مقاومت پوست بر مبنای نوع پوست می باشد نازک تر ضخیم تر و حتی پوست کثیف مقاومت بیشتری در برابر پوست تمیز یا پوست خیس دارد.مسیری که جریان برق معمولا طی می کند از طریق اعصاب و عروق خونی است اگرچه،مسیر می تواند از طریق استخوان نیز باشد.

همان طور که می دانید زمانی که الکتریسیته وارد بدن میشود از زیر پوست سالم عبور می کند و تولید گرما میکند و این گرما پراکنده میشود که باعث نکروز شدن بافت های زیرین میشود.اگر گرما از طریق استخوان های بسیار ضخیم پراکنده شود باعث نکروز شدن عضلات مجاور استخوان میشود.

نشانه های نورولوژیک:

نشانگان نورولوژیک در بیش از ۵۰ درصد بیماران سوختگی با برق اتفاق می افتد.نشانه بلافاصله می تواند شامل بی حسی و فلجی در قسمت هایی از بدن شود و همین طور باعث تغییر سطح هوشیاری شود.نشانگان تاخیری می تواند تا پس از چند روز نیز رخ دهد و حتی تا چند سال بعد خود را بروز دهند.نشانگان تاخیری شامل تشنج سردرد و فراموشی می باشد.اگر سوختگی الکتریکی سر را در گیر کند شامل اختلال در بینایی و اکثر مواقع کاتاراکت می شود.

بیایید نسوزیم و رنجی کم کنیم.نه به زخم و سوختگی

 

برای کسب اطلاعات بیشتر و برای درمان در منزل اعم از انواع زخم سوختگی زخم بستر از بین بردن جای زخم با لیزر و دیگر خدمات پرستاری همچون تزریقات سرم تراپی با ما تماس بگیرید

۰۹۱۲۰۴۰۵۲۰۷

شهرابادی

 

انواع درجات سوختگی

سوختگی با اسید و باز (مواد شیمیایی)

سوختگی و تاثیرات ان بر بدن

عوارض سوختگی

سوانح سوختگی ، انواع و طبقه بندی

ویتامین ها و مواد مغذی که کمک به بهبود زخم می کنند

 

 

محمدحسین شهرابادی

محمدحسین شهرآبادی دانشجوی پزشکی عمومی محقق و‌ پژوهشگر در زمینه زخم و سوختگی و استومی فعال در زمینه اموزش پیشگیری و درمان زخم و سوختگی و استومی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته پرستاری سال ۱۳۹۳ کارشناس زخم بیمارستان مهر از سال ۹۳ تا ۹۸ مشاور کارشناس زخم در امور بیماران ضایعات نخاعی کارشناس زخم مرکز بهزیستی مولوی سال ۱۳۹۴ گذراندن طرح نیروی انسانی از سال ۹۵ تا ۹۷ در مرکز سوانح سوختگی شهید مطهری گذراندن کورس زخم و سوختگی و استومی در آکادمی لوهمن روشه در کشور المان سال ۲۰۱۷ مدرس و برگزار کننده دوره های زخم و سوختگی...

دیدگاهتان را بنویسید